onsdag 30 maj 2018

Vindkraften stoppas i Torsby också?

Detta skrivs i värmlandstidningen vf,  Värmlands Folkblad,  men man måste prenumerera för att kunna läsa artikeln. Jag undrar ofta varför man måste prenumerera på en hel nättidning. Med dagens teknik så skulle man väl kunna köpa en enstaka artikel för 1:- eller 5:- eller så.


Det kanske då kan gå i Torsby som i Hagfors, att politikerna inser att det är klokare att satsa på turism, sport, rekreation och fritid, som är något som kan byggas upp långsiktigt, medan vindkraftverken nu sägs ha en genomsnittlig ålder på 10-12 år och lämna efter sig en enorm förödelse, som det kostar miljoner att röja upp efter, om det ens är möjligt.

På måndag, den 4 juni, ska politikerna ha ett möte om detta. Det är dagen före vårt möte, så de vet ännu inte vad som kommer att sägas där. Om de skulle besluta om vindkraft på måndagen och sedan nästa dag tvingas uppleva en massiv kritik från vindkraftskritiker och konfronteras med nya besvärande fakta från ekonomer och fysiker så skulle det nog bli katastrof för sossarna i nästa val.

Det låter i alla fall som om de nu har för avsikt att inte godkänna planerna på vindkraftsparken.



Torsby.se den 30 maj 2018

Förslaget till vindbruksplan visar tre stoppområden och nej till Mangslidberget.


Det är många som har lämnat synpunkter på kommunens förslag till vindbruksplan och det är vi glada för. Vi håller just nu på att gå igenom och kommer att kommentera dem, i ett så kallad utställnings-/ granskningsutlåtande som förväntas bli klart nu i början av juni.
Utlåtandet lägger vi på vår webbplats www.torsby.se/vindbruksplan.

Du finner det där den 4 juni 2018 efter att kommunstyrelsen har fått ta del av det.

Då finns tre handlingar: Utlåtandet (med alla inkomna synpunkter plus svar på dem), en tjänsteskrivelse med förslag till beslut och ett reviderat förslag till vindbruksplan.
Synpunkter även på en annan process

Det är också många som skrivit till kommunen och lämnat synpunkter på ett förslag som vindkraftsföretaget wpd har haft ett samråd kring. Men detta är inget ärende hos kommunen utan det är företaget själv som har hand om det samrådet.

Vi har dock tagit emot alla inkomna skrivelser och diariefört dem. De finns alla med i det granskningsutlåtande vi jobbar med.

Vill du läsa förslaget?
Det har ställts ut för granskning 7 mars-7 maj och funnits på kommunkontoret i Torsby, biblioteket i Torsby och Sysslebäck samt på vår webbplats. Granskningstiden är över och det går inte längre att yttra sig, men förslaget ligger kvar på webben på www.torsby.se/vindbruksplan.

Kort sammanfattning av förslaget
Här nere har vi sammanfattat förslaget till vindbruksplan mycket kort: 

Tre stoppområden och nej till vindkraft på Mangslidberget

Planen föreslår tre områden där kommunen inte vill ha någon vindkraft, så kallade stoppområden. I dessa områden vill kommunen skydda finnskogskulturen, friluftslivet och flygets hinderfria zon i Torsby tätort. Inom stoppområdena byggs inga vindkraftverk och utanför de tre stoppområden får ansökan prövas i varje enskilt fall.

Stoppområden:

Finnskogsområdet: Västra sidan av kommunen.

Längst ner i söder upp till Hovfjället.

Från Sysslebäck till Granberget (norr om Långberget).

I planen föreslås också att Mangslidberget inte bedöms vara lämpligt för etablering av vindkraft.

I förslaget till vindbruksplan tillgodoses alltså de som vill stoppa etablering av vindkraft på Mangslidberget. Området ska enligt förslaget ingå i ett stoppområde för vindkraft.

Fortsatt behandling av frågan i kommunen

Förslaget till vindbruksplan kommer att behandlas av kommunstyrelsen den 4 juni och kommunfullmäktige den 19 juni.

Innehållsansvarig: Annette Lauritzen
Senast genomgången: 2018-05-29
Senast uppdaterad: 2018-05-30


1 kommentar:

  1. Ett mycket bra beslut tycker jag finnkulturen ska bevaras inte förstöras

    SvaraRadera