tisdag 8 maj 2018

Sossarna i Torsby

Det verkar, enligt rubriken i NWT, som om sossarna är "tysta anhängare" av vindbruksplanen. Vad kan det bero på? Att de är ett "arbetarparti", som ska stödja "arbetare"??? Och nu tror man att det ska bli "mera arbete för kommunens jobbare" med vägbyggen, skogsröjning och asfaltering??? Och då ska man vara "solidarisk" mot alla dessa jobbare?

Att bli sosse kanske var befogat nå´n gång förr i tiden när grymma fabriksägare tvingade fattiga sjuklingar att jobba i sotiga fabriker tills de dog av näringsbrist och utmattning.

Men i dag är situationen annorlunda. Vem som helst kan, med viss utbildning, bli egenföretagare och det som i dag ska försvaras är jorden och naturen. Det är något som säkert alla är överens om och det är faktiskt det som har fått folk att tro att vindkraftsparker skulle "stödja naturen" genom att vara "bra för klimatet".

Att meja ner och förstöra skogar och myrmarker, för att bygga industriområden, som sprider giftiga kemikalier och utgör en stor risk för skogsbrand, underminerar alla planer på ett mer naturvänligt nyttjande av vår unika, värmländska finnmark och utgör ett hån mot de ansträngningar som görs för att utveckla en svensk variant av den ekoturism, som i andra delar av världen är på stark frammarsch, är inte att vare sig försvara eller stödja naturen.
(Vad tror sossarna att "naturen" betyder egentligen? Att man äger ett hygge med timmer och har en fyrhjuling, som kan köra i terräng?)

Det är inte bara asfaltläggare och grävmaskinister som är "jobbare" i dag. Det är de flesta, vad de än sysslar med. Om sossarna nu tror att lokala företagare inom turistnäringen är en slags "kapitalister som ska motarbetas" så borde de väl snarare vända blicken mot de internationella storbolag, som är ute efter att tjäna miljarder på att förstöra vår skog för all framtid så att varken natur eller djurliv går att återställa.

När de kapitalstarka vindbolagen har tagit ut sin vinst - kommer de då att vänta 20 år på att få den stora glädjen av att montera ner alla dessa vindkraftverk, som då blivit skrotfärdiga? Eller kommer de att på ett tidigare skede byta ägare eller gå i konkurs för att slippa detta? Eller ska kommunen få ta hand om det uttjänta skräpet. Vad gör man då med 34 st 250 meter höga torn? Ska de köras till återvinningscentralen på Alstigen eller i Stöllet?

Ja, klart att det i så fall kan kallas arbetstillfällen men verksamhet av det här slaget kan sägas motarbeta den turism, som man annars kunde satsa mer på och som också mer långsiktigt skulle innebära arbetstillfällen.

Tyska turister, som kommer i sina husbilar, kommer hit för att de gillar den stora, tysta, svenska skogen och dess fortfarande relativt rena natur med fina sjöar, ett varierat djurliv med hotade arter och inte minst de populära älgarna. 

I Värmland/Finnskogen finns tydligen många tyskar, holländare och danskar och vad dessa har kommit hit för är "de stora skogarna" och inte för att titta på industrier, vilket de fått nog av i sina egna tättbefolkade hemländer.
Ändå har wpd försökt att locka kommunen med historier om att "det kan bli ökad turism av att folk vill komma och titta på vindkraftverk". Hur dum får man vara? Forskning har visat att wpd manipulerar information och kommer med klart vilseledande påståenden, som ofta till och med är direkt felaktiga.

Sossarna kan alltså misstänkas för att vilja stödja den massiva dödspatrull som nu står i startgroparna för att effektivt göra slut på natur- och djurlivet i en berömd, gammal kulturskog, som är av intresse för hela Sverige och även har betydelse för Sveriges anseende internationellt sett.

Kommunens vindbruksplan 2018 får mig att tänka att tyskarna nog kan få en poäng för att de myntade uttrycket "Der dumme Schwede".

Socialdemokraternas dödspatrull
Ska det bli sossarna som skickar den ultimata dödspatrullen till den svenska skogen?

P.S.
Jag har inte läst artikeln, eftersom jag inte är prenumerant, men jag kan ju i alla fall komma med en del funderingar baserade på tidningens rubrik.
Med anhängare till vindbruksplanen menar jag anhängare till att den i planen beskriva vindparken ska bli verklighet.






1 kommentar: