söndag 3 juni 2018

Skogsfåglarna massakreras

I Dalarna har döda och krossade tjädrar även påträffats vid Saxbergets och Fjällbergets vindkraftparker. Studien är den första och enda kända långsiktiga som utförts i Sverige om hur tjädern påverkats av vindkratexploateringen i skogslandskapet.

Citat från DalaDemokraten
Det är inte enbart det intensiva skogsbruket som raderat många av tjäderns och orrarnas gamla spelplatser. Nu förvandlas stora delar av de kvarvarande oskyddade gammelskogarna till rena industrilandskap i suset av vindkraftparkerna. Och i den miljön trivs inte skogsfåglarna. De nya landskapen slår sönder den lokaltrogne tjäderns hemområden och hotar skogsfågelns framtid.
– Den sammanlagda effekten av vindkraften i skogslandskapet är ytterst allvarligt, säger Göran Rönning. Läs mer

Energiförsörjningen kommer att bli en av de stora valfrågorna, främst för människor utanför storstäderna. I förra valet drev Centerpartiet med Maud Olofsson och Per Åsling i spetsen igenom en gigantisk utbyggnad av vindkraft.
Kostnader för närmare 300 miljarder läggs på elkonsumenterna och allt fler människor får ruinerade boendemiljöer med buller- och skuggeffekter samt en fördärvad natur och ökade koldioxidutsläpp.
Vågkraft och tidvatten, som av EU kallas den blå energin, är två exempel som förutom att de har bättre effektivitet än vindkraften dessutom har visat sig vara positiv för havslivet. Inga fåglar dödas och inga människor behöver flytta.   Läs mer

Vindkraftverken i Europa beräknas döda upp till en halv miljon fladdermöss per år, uppger Vetenskapsradion. Det kan leda till att sällsynta arter utrotas.
Fladdermössen är chanslösa när vindkraftverkets vingar kommer farande med en hastighet på 300 kilometer i timmen. Läs mer

Mer om fåglar

Illustration Viveca Lammers





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar