söndag 22 juli 2018

Elden räddar skogen?

Är det möjligen någon eller några här i Sverige eller Norge, som har bett till Gud, dansat magiska danser, sjungit trollsånger eller gjort shamanska ritualer för att rädda våra skogar från vindkraftverken?
Jag vet i alla fall att det finns folk, som har sagt att de skulle göra någon sådan ceremoni. Finns det några som tänker så... ja, då finns det fler...


Illustration Viveca Lammers



Nu brinner det på över 70 ställen i de svenska skogarna och i Norge lär de under sommaren ha haft ung. 350 skogsbränder.
Innan dess, nu i våras, har det varit enormt starka protester mot att internationella bolag vill sätta upp stora vindkraftverk i våra skogar, något som på sikt långsamt skulle förstöra livet i dessa områden eftersom den känsliga naturen med sitt djurliv i längden inte kan tåla den typen av industriellt, maskinellt intrång. Det har varit ett väldigt starkt engagemang från många och vad beträffar magiska ceremonier så är det just styrkan i engagemanget som är den mest betydande faktorn (inte att man kastar de rätta runorna på marken eller har hittat de rätta mystiska ramsorna). Nog om det, shamanism har numera blivit så populärt att man kan läsa mer om det på andra ställen.

Hur skulle skogsbränder då kunna "rädda skogarna"? 
Är det inte tvärtom? De brinner ju upp!

Nåja, naturen kanske inte fungerar på samma sätt som vår logik tycker att allt ska vara. Skogen tål att brinna upp! Allt växer upp igen! Allt föds igen! Det är ju numera ingen som klagar på att finnarna en gång kom hit och eldade upp skogen för att så sin råg i askan. Vi tycker snarare att det är jätteromantiskt att tänka på dem och deras sotiga marker.

Den skog som brinner, är troligen mest den moderna skogen där höga, smala träd står i raka rader med en grentofs högst upp, eftersom vi inte har så mycket skog av annan sort. På marken under är det mest bara mossa och harsyra. Det är inte en levande skog, det är en industriell skogsplantage, där alla träd är lika gamla för att de ska passa in i skogsmaskinernas gripklor.
 
Det finns ändå fina områden, men det är ofta på slänter, branta berg och myrar där skogsmaskinerna inte kan köra. Det finns områden, som vi lyriskt kan kalla för "Finnskogen" och där vi kan minnas gamla kloka gubbar och tänka oss både älvor och troll när den tysta fullmånen sakta glider upp över trädtopparna och ugglan hoar i mörkret.
Men de områden, där djuren och även turister kan trivas, krymper och om vindkraftbolagen nu ska ta över stora områden (vilket de vill) så har vi snart inga stora, tysta skogar att kalla romantiska. Ingen kommer heller att vilja bo där och vad övriga effekter kan bli - det finns det gott om åsikter om. 

Mainstream tror inte på trolleri, men meningen med magiska ritualer är att kommunicera med andevärlden och eventuella effekter av en ceremoni kan kallas "quantum effects! Man kan också säga att man kommunicerar med tillvarons undermedvetna. Kortfattat!
Så, låt säga att väldigt många nu har fokuserat på att hjälpa skogarna mot de destruktiva vindkraftverken, som på sikt skulle döda skogen.... och låt säga att många också har gjort shamanska ceremonier på rätt sätt.... vad kan då hända? 

Jo, energin eller budskapet (intentionen) kan nå ett annat plan, där det kan sägas studsa tillbaka hit så att omständigheter samverkar till att ge ett svar på det som "shamanen" (eller någon) har bett om. Det kan bli så som man vill, men.... det kanske inte blir på det sättet som man har tänkt sig!!! Det kan bli på ett helt, helt annat sätt än vad man alls, över huvud taget, kunde föreställa sig. Det är förresten vanligt eftersom vi inte är så noga med vad vi säger.
Enligt "gammal visdom" så är det så att andevärlden hör vad du säger så du måste passa dig så att du tänker dig för innan du öppnar munnen i ett sådant syfte. Andevärlden tänker inte åt dig - den bara lyder. (Det är det, som har fått folk att rygga tillbaka för häxor, magi och trollkarlar och i stället rekommendera att man inte säger vad man vill (det kan ju vara fel) utan i stället ber till den högste guden och säger "Ske din vilja!" ) Men hur som helst så är shamanism något populärt nu och folk gör "hedniska ceremonier" på en massa olika sätt.

I alla fall så har tusentals (tiotusentals, hundratusentals?) människor kraftigt önskat att skogarna ska få slippa vindkraftparker och det kan också ses som böner. Önskningar, som uttalas kraftfullt kan fungera även om man inte tror på någon gud eller åkallar någon ande.  

Nu brinner det över hela Sverige och vad händer då?
Först, så är det nog inte så kul för försäkringsbolagen och brandförsäkringar för sådant som är inne i skogarna kan bli dyrare efter detta.

Vindkraftverk kan själva börja brinna, men man har numera monterat in släckningsapparater i dem så att en eventuell eld snabbt släcks automatiskt. 
Men...men... om skogen omkring en vindkraftpark brinner så kommer hettan att göra så att tornet blir förstört i alla fall. Jag kan inte tänka mig annat än att plasten smälter, vingarna kroknar, maskinerna blir överhettade och hela spektaklet rasar ihop i en giftig, rykande hög.

Vad kostar det att montera ner, forsla bort och återuppbygga 30 brandskadade vindkraftverk? Om det, efter en ny het och torr sommar, brinner "överallt" på det här sättet så kan det bli en period med många hundra förstörda vindkraftverk inom en kort tid. Det kan bli miljarder som ska betalas ut av försäkringsbolagen!

Att placera vindkraftverk i skogen kan bli så dyrt att vindbolagen ryggar tillbaka för kostnaderna och föredrar att sätta sina vindmaskiner på de ställen där det inte kan bli skogsbrand, nämligen på stora slätter eller i havet.

Illustration Viveca Lammers





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar