fredag 23 mars 2018

Från Morten i Norge


Illustraton av Viveca Lammers
Vi ønsker kanskje i større grad å delta i den politiske debatten.


Saken må løftest opp på et høyere plan 

og befolkningen i Torsby kommun 
må få kjennskap til hvilke viktige verdier 
som står på spill i dette området. 


Det er mange innlegg i vår avis Glåmdalen nå for tiden. Folk synes å vara meget engasjert i denne vindkraftsaken på Finnskogen og nordmennene har definert dette området på både svensk og norsk side som kjerneområdet for den skogfinske kulturen og også vår identitet. Når man snakker om Finnskogen så må man vara tydelig på vår unike kultur og dyremangfoldet i dette området.

Ingen annen sak har blitt debattert oftere i vår avis Glåmdalen enn akkurat vindkraft på Finnskogen de siste 2 månedene. Det har vært 2 - 3 innlegg hver eneste uke. Ikke et eneste innlegg har vært positivt til vindkraft på Finnskogen. Snakker man med en tilfeldige i Glåmdalen nå i disse tider, så kjenner nesten alle denne saken på Mangslid.

Vår forening Natur eller Vindkraft? Bevar Finnskogen, puster dessuten Nord Odal og Våler kommune i nakken. De gjorde en beslutning for ca. 2 år siden å bygge vindkraftpark i hver sin kommune. Nå ser disse 2 kommunene hvordan opinionen har snudd seg mot dem i Glåmdalsregionen og de er urolige for hva dette kan bety.

Vi nordmenn er kanskje litt mer bråkete enn dere svensker. I en slik sak må man vise klart hva man mener. Saken må løftes opp på et høyere plan og befolkningen i Torsby kommun må få kjennskap til hvilke viktige verdier som står på spill i dette området om en vindkraftpark skal bygges på Mangslidberget.
Morten K.


"Vi vet av erfaring at slike vindturbinparker vil føre til store ødeleggelser på naturen omkring, og det vil langt ifra være synonymt med vill og vakker skog."
"Min mening er at lokalbefolkningen, skogfinske interesser, turistnæringen, politikere og folk som generelt har et nært forhold til Finnskogen, må stå sammen og protestere høylytt mot disse planene på svensk side".
Citat från artikeln av Odd Magne Tangen Karstensen i tidningen Glåmdalen.


1 kommentar:

  1. Norge: vindkraftverk = Sverige: vindkraftspark. Vindkraftbransjen bruker bevisst "park" i sin grønnvasking-propaganda - "park" låter trivelig, hva? I Norge brukes vindkraftverk av motstandere til vindkraft om et planområde med mange vindturbiner (etter engelske windturbines). Ordet vindkraftverk assosierer mer med et industriområde (noe det også er!), enn "park". Norge: 1 vindturbin = Sverige: 1 vindkraftverk. Vindmølle er også et ord som vindkraftbransjen bruker i sin bevisste grønnvasking-propaganda. Det gir hyggelige assosiasjoner til antikvariske vindmøller i Holland, Danmark.....moderne vindturbiner er gigantiske maskiner som ikke har noe med gamle romantiske severdigheter å gjøre! Ikke kjøp, eller bruk vindkraftbransjens propaganda!!!! Vindturbin-"parker" = vindkraftverk i Norge! Ikke alltid lett å holde tunga rett i munnen, men førsøk å ikke gå vindkraftindustriens ærend. Takk

    SvaraRadera