söndag 25 mars 2018

Finnskogen attraktivt turistmål

Men hur intresserade är egentligen de svenska politikerna av att vilja bevara den här naturen?
Det verkar mest vara norrmän, danskar, holländare och tyskar, som uppskattar den unika miljön här i Värmland, medan svenskarna har blivit litet hemmablinda eftersom här har funnits rena sjöar och stora skogar i hela vårt liv. Vi är vana vid det och tycker inte att det är så märkvärdigt och det är väl det som gör att politikerna tydligen inte riktigt kan förstå att det inte passar med stora vindkraftparker på de här bergen. De kanske mest bara vill "hänga med i utvecklingen" och vara moderna och tycker att det är klokt och bra?
Visserligen har svenskarna rykte om sig att vara dumma, men.... sååå illa kan det väl inte vara att man inte kan se värdet av att bevara en naturlig miljö här i finnskogarna. Varför inte satsa mer aktivt på att stödja och utveckla turismen?


Foto Viveca Lammers


"Torsby kommun burde ha samme mål som kommunene Eidskog, Kongsvinger, Grue og Åsnes. De har og vil markedsføre Finnskogen som et attraktivt turistmål og ser et stort potensiale i Finnskogen. Har ikke Torsby markedsført Finnskogen med alle de finnetorpene som finnes der, Finnskogleden, Mattilaleden, Nyskogaleden, dyremangfoldet, stillheten og mystikken? Området har en rik kultur og landskapet bærer preg av tidligere finske bosetninger.

For 100 år siden var det flaut å si at man hadde finsk slekt, men i dag så gransker glåmdølene sin slekter og svært mange i Glåmdalen har finske røtter. I disse tider så er vi stolte av dette og snakker gjerne med andre om dette og hvor på Finnskogen disse familiene bodde. Dette har blitt poppis i vårt langstrakte område fra Eidskog i sør og Trysil i nord å snakke om finneslekt. I dette området bodde det svært mange skogfinner og det gikk leder på kryss og tvers på Finnskogen, men Finnskogleden er den største og lengste av alle ledene og har blitt markedsført mye i Norge som en tursti alle oppfordres til å gå. Man finner koier og gapahuker som man kan overnatte i langs denne leden."
Morten K.


Lokal idyll rangert sammen med Sicilia og Budapest

– Vi blir ofte litt blinde på kortreisemål, Finnskogleden er et av dem vi bør åpne øyene for, skriver Aftenpostens ekspertpanel i sin tipsliste over reisemål du bør reise til i 2018.

Och vad beträffar det svenska projektet så ser jag i tidningen Glåmdalen:
Vindmøllepark på Finnskogen? Nei takk!
men för att kunna läsa artikeln så måste man vara prenumerant.


Den här videon kan jag ju bara inte låta bli att lägga in här. Tänk nu om det hade stått 30 stora vindkraftverk här bakom granarna! Svoff - svoff - svoff -blink - blink - blink....
Hade hon kunnat göra sin film här då? Nej, bilden hade blivit helt förstörd, men det kanske svenska politiker inte hade kunnat förstå. De hade nog sagt att "det går bra att filma i alla fall". (Jag sitter och funderar över hur de tänker)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar