Dessa är Minsk, Finnskogsleden, Öland, Sunnmørsalpene, Lipariska öarna, Ekvador, Seattle, öarna São Tomé och Príncipe, Petra i Jordanien, Salomonöarna, Budapest och Botswana.
De som bor i Minsk kanske inte är överlyckliga över att bo i "världens bästa resmål" och de, som bor på Salomonöarna, tycker nog inte heller att lagunerna är så väldigt märkvärdiga. Det är ju sådant man sett i hela sitt liv.
På samma sätt verkar många svenskar vara blinda för det värde som ligger i en någorlunda orörd vildmark med björn, älg, varg, lo, bäver, kungsörn och många andra arter i milsvida skogar med timmerhus, vandringsleder, myrar och rena, skogssjöar.
Att plantera granar i raka rader gör ju inte precis att skogen ser naturlig ut, men där råder fortfarande tystnad, djuren kan vara där (de, som inte blivit skjutna!) och vid vinterns svarta nymåne dominerar stjärnhimlen på ett sätt som man annars bara ser på nätets bilder av Vintergatan. Fullmånen ger också ett kraftfullt intryck när den i total tysthet sakta, sakta stiger över grantopparna.
Allt sådant uppskattas av dem, som i sina egna länder sett skogarna försvinna till förmån för breda vägar, industrikomplex, maskiner och tunga städer. Björnar och älgar bland granar och månsken är något exotiskt för dem, något som kanske snart inte mera finns på jorden. Om vi inte skärper oss!
Våra skogar och vargar kanske kan likställas med laguner och korallrev...
Ekonomi dominerar tänkandet och man tjänar pengar på att såga ner träden och sälja timmerstockarna, som far iväg på järnvägsvagnar. Men det är bara en kort tid, som skogsmaskinen står nära ditt hus. Sedan far den iväg till ett annat område och skogen kan växa upp igen. Det blir ingen riktig gammelskog med olika arter, men... det skulle kunna bli. Om man ville.
Detsamma kan man inte säga om det nya påhittet med vindkraftverk. De står kvar på samma ställe hela tiden. De sitter fast och själva byggandet har förstört naturen omkring dem. Jättestora betongfundament är inte så lätta att ta bort. Om en snurra går sönder så kan heller inte marken saneras. Den 8 mars 2018 blev ett stort område i Borchen-Etteln förstört av en trasig snurra som spred fint glassplitter flera kilometer omkring sig.
Människor kan vanligen inte bo i närheten av vindkraftverken så trakten avfolkas. Skogen blir en industrianläggning, som delas lika mellan skogsbolaget och vindkraftsbolaget.
Detta är inte vad turister har för avsikt att vilja uppleva så det kan bli dödsstöten för turistanläggningarna på flera tiotals mils omkrets eftersom man nog inte vill betala för att uppleva en utsikt över bergen som snarare för tankarna till en utsikt över en flygplats med rader av höga master med blinkande lampor.
Ta vara på den här naturmiljön i stället och utveckla ett nordiskt turistparadis! Man skulle kunna "jobba mera" på den saken och kanske plantera blandskog så att det blev litet trevligare för djuren.
Jamen, ett turistparadis måste väl ha stekande sol, laguner och korallrev?
Nja, inte alltid. Det finns inga laguner i Minsk heller. Och hur kunde Finnskogen komma med på den här exklusiva listan?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar